El-cykler

EL-CYKLER er i dag mange forskellige cykler til mange forskellige formål. En ting er helt sikkert, EL-CYKLER er kommet for at blive. Alle kan have stor glæde af det ekstra tilskud til cykling som el-cyklen giver og det er uanset alder og behov. El-cyklen ser vi i dagligdagen alle steder at vi kommer. Synes du ikke at du er så gammel at du behøver en el-cykel? Det hører vi tit men der kan være mange forskellige indgangsvinkler til en el-cykel ud over alder. Det kan være at du gerne vil cykle på arbejde men ikke vil være svedig når du kommer frem. Har du en lidelse som kræver motion er cykling den mest skånsomme måde og el-cyklens tilskud giver dig overskud. Og så er der også os andre som bare synes at det er hamrende sjovt at køre el cykel.

Er El-cykel markedet lidt uoverskueligt og hvilken model passer bedst til dig? Vi hjælper dig godt på vej og gennemgår her de forskellige modeller.

Frontmotor

- Motoren er placeret i forhjulet! Frontmotoren er den mest udbredte motor til klassiske cykler. Frontmotoren "trækker" cyklen og er derfor et godt valg hvis du er gangbesværet eller har ekstra behov for hjælp ved i-gang-sætning.

Centermotor

- Centermotoren er placeret i krankboksen. Med en center placering på cyklen fordeles vægten optimalt og giver en god balance. Centermotoren sidder på mange forskellige cykel modeller og giver det mest naturlige tråd. Centermotoren er et godt valg til dig der cykler meget.

Baghjulsmotor

Baghjulsmotor

- Baghjulsmotoren er placeret i baghjulet. Baghjulsmotoren er den mindst udbredte type og er kun til udvendige gear. Motoren trækker direkte på baghjulet og er velegnet til de længere cykelture.

Batteri:

Det er vigtigt at vælge en cykel med et godt kvalitets batteri. Batteriet er energi forsyningen til din motor og holder typisk 3 til 6 år afhængigt af forbrug. Billige el-cykler har for det meste billige batterier som holder ganske kort tid. Et batteri er typisk på 250wh, 300wh, 400wh eller 500wh og jo større batteri jo længere rækkevidde. Batteriet er som regel placeret under bagagebæret eller på stellet.

Valg af cykel:

Behovene kan være mange men en fællesnævner er der for alle el-cykler. Pas på med de helt billige el-cykler. Du får hvad du betaler for og de billige el-cykler er desværre alt for dårlige til vores klima. Hold dig til de store anerkendte mærker. Dem kan vi servicere, få dele til og du kan cykle trygt. Næsten alle typer cykler fåes idag også i en el udgave uanset om det er en klassisk, mountainbike eller en racercykel. Prøv helst flere modeller inden at du beslutter dig og lad os hjælpe dig til det helt rigtige køb.

Giant Entour E+

Er du til klassisk cykel og søger du en ekstrem letkørende cykel? Giant Entour er med de bedste køreegenskaber i klassen og en rækkevidde på op til 150km pr opladning. Findes også i dame model.

MBK Vitesse 8g.

Lækker velkørende El-Sportscykel med 8 indv. gear. Kæden er erstattet af en rem så cyklen er næsten vedligeholdelsesfri. Med 400wh batteri er der masser af kørefrihed. Findes også i herrecykel.

Lovgivning

Der er speciel lovgivning på området for elcykler. En el-cykel må maksimalt have en topfart på 25km/t og motoren må maksimalt yde 250 watt. Vægten på en elcykel må maksimalt være 40 kilo og skal iøvrigt overholde de almindelige regler for en cykel.

Der foreligger en prøveperiode for el-cykler der kan køre op til 45 km/t ved hjælp af motoren. Kører du 45km/t eller Speed Pedelec som de også kaldes er der specielle regler. Du skal bære cykelhjelm, have en ansvarsforsikring og er du under 18 år kræver det knallert eller traktor førebevis.

Husk sikkerheden !

Det går stærkere på en el-cykel så det er vigtigt at sikkerheden er i top. Sørg for at cyklen er med gode bremser – gerne skivebremser – og husk at få dem tjekket med jævne mellemrum. På med cykelhjelmen og har uheldet været ude så skift hjelmen ud. Den holder ikke til samme belastning efter et styrt og selvom den ser ok ud så er det en falsk tryghed hvis du fortsætte med at bruge den.